Židovský koláč

22. října 2008 v 18:23 | diky |  Recepty na sladké i slané
... nevím, proč se jmenuje koláč zrovna takhle, s tímhle jménem jsem ho už podědila. Když si s ním dáte práci, můžete ho klidně servírovat jako slavnostní dezertík. Super je, že většinu ingrediencí najdete doma, takže jím můžete oslnit i na poslední chvíli .

Co budete potřebovat:
300 gr polohrubé mouky
150 gr hery
1 vejce
70 gr cukru moučky
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1/2 lžičky skořice
Na náplň strouhaná jablíčka, tvaroh, marmeládu, ovoce ... podle toho, co máte rádi.

Pokud doma máte jen hladkou mouku a cukr krystalový, vanilkový jste zapomněli koupit, nic se neděje. Já to vyzkoušela i s nimi a zadařilo se.
Z uvedených surovin se rukama vypracuje těsto, které se nechá v chladu odpočinout. Stačí tak hodinu, ale v pohodě ho můžete nechat v lednici i přes noc, nic se neděje. Mezičas můžete využít na připravení náplně. Já mám vyzkoušená strouhaná jablka - tak 5 větších, s rozinkami, přiměřeně oslazená cukrem a přivoněná mletou skořicí - do druhého dne se díky nim upečený koláč nádherně rozleží. Pak jen stačí vzít vymazanou a vysypanou formu, a po malých kouscích, které se musí pečlivě rozmačkat na co nejtenčí vrstvu, ji vyplnit. U stěn formy by mělo zůstat těsto alespoň 2 cm zvednuté, aby náplň nevytekla. Ze zbytku se udělají válečky a z nich pak mřížky navrch. Zkoušela jsem méně pracně vypadající variantu - vyválet těsto a přenést ho do formy. Ale dost se lepí, takže jsem akorát našpinila víc nádobí. Péct v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. I když já se spíš orientuji podle toho, jestli mi koláč hnědne ne ...

A ještě malý tip, kterým možná překvapíte i tchyni - na dílek koláče dejte lžičku kysané smetany
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Dana Dana | Web | 23. října 2008 v 9:38 | Reagovat

Jak to, že jsi mě nepozvala? :((((

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama