Zimní marmeláda - recept

20. listopadu 2008 v 8:00 | diky |  Recepty na sladké i slané

Objevila jsem kouzlo vaření marmelád. To kouzlo, tajemnou alchymii, kdy se něco dobrého uchová jako něco ... (jak to jen napsat) ještě lepšího. Pohrála jsem si už s několika chuťovými variacemi, jejichž recepty možná ještě zveřejním. Dneska se podělím o recept, se kterým jsem sklidila zatím asi největší úspěch.
Proč zrovna zimní marmeláda? Ne, není to tím, že bych bloumala po zahradě a zkoumala, co se dá ještě zavařit . Na 12 měsíčků taky zapomeňte - nejsem Maruška . Je to prosté - na sklonku roku se v obchodech objevují kilové košíčky kiwi. A těch je na tuhle sladkou dobrotu potřeba nejvíc.

Na přibližně 8 malých skleniček marmelády si kupte:
1 košíček kiwi (1 kg)
5 jablíček
1 pomeranč (nemusí být)
1,5 kg cukru
1 lžíce kyseliny citronové
100 gr rozinek (tedy pokud je máte rádi)



Oloupané kiwi nakrájejte na malé kousky, jablíčka nahrubo nastrouhejte, pomeranč natrhejte a všechno to dejte do většiho hrnce. Ten stačí nejdřív přikrýt pokličkou. Až se ovoce začne vařit, je potřeba nad ním stát a míchat. A míchat. A míchat. Dokud se ovoce nerozpadne na kaši. Trvá to asi hodinu. Pak přidejte hrozinky, cukr a kyselinu citronovou. Horké plňte do sklenic, nejlépe šroubovacích, aby vám marmeláda vydržela celou zimu ... tedy pokud ji rychle nesníte.


P. S. Já ji včera smíchala jen s obyčejným bílým jogurtem a měli jste slyšet to mlaskání z protější strany stolu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Esterka Esterka | Web | 23. listopadu 2008 v 13:23 | Reagovat

Jé, děkuju za recept, vypadá to skvěle......ale chybí mi tam nějaký pektogel nebo něco...nebo to je úplně přírodní bez chemie?

:-)

2 diky diky | 23. listopadu 2008 v 19:43 | Reagovat

Dala jsem tam balíček konzervačního přípravku  a zapomněla jsem to napsat :-).

3 Jitka Jitka | E-mail | Web | 30. listopadu 2008 v 13:21 | Reagovat

To vypadá dobře.

4 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 30. listopadu 2008 v 17:46 | Reagovat

Marmeládu zkusím taky,z kiwwi jsem ještě nedělala.A ten konzervační přípravek byl jaký?

5 diky diky | 1. prosince 2008 v 17:28 | Reagovat

Přiznám se, že to už si nepamatuji. Byl to malý sáček, ale značku jsem nezkoumala. Klidně použij nějaký svůj osvědčený.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama