Květen 2010

Loket - procházka po hradbách

30. května 2010 v 3:00 | diky |  Tipy na výlet
loket



Přijměte pozvánku do jednoho z mých oblíbených měst. Města, které dostalo název podle zakřivení koryta řeky Ohře - do Lokte. Pokud se sem vypravíte, čeká na vás nejenom známý hrad, který měl v naší historii důležitou roli už od 13. století. Trochu mě zarazilo, že v komedii Rafťáci ho vydávali za Kašperk. Ale za to já nemůžu.
Co můžu, je ukázat vám malebná zákoutí na loketských hradbách, která určitě stojí za procházku. Fajn je, že se na ně dostanete docela snadno - stačí jen sejít z náměstí do postranní uličky a jste tam.
loket















V Lokti se natáčelo i několik filmů a seriálů. Krom jiného i "Vlak dětství a naděje". Nikdy jsem to nezjistila jistě, ale myslím si, že altánek, která je na břehu řeky pod hradem a je vidět i na téhle fotce jako malý bílý bod, je ten, ke kterému běhal pan Zindulka se svojí dcerkou.











loket

loket

loket
loket
loket
loket
loket
loket
Prima je, že pokud máte čas a nikam nespěcháte, můžete po hradbách obejít město kolem dokola a okouknout ho z mnoha úhlů. A když začnete na mostě přes řeku Ohři, který je ve směru od Sokolova, tak tam i skončíte a za odměnu můžete třeba zajít na pivečko do Rodinného pivovaru Sv. Floriana.
loket

Domácí zmrzlina

19. května 2010 v 21:18 | diky |  Recepty na sladké i slané
Venku je celý den pošmurno, zataženo, sychravo, nevlídno, deštivo ... no zkrátka tak, že byste ani psa nevyhnali. Jako by ani nebyl květen - máj, lásky čas, období, kdy jsou nejkrásnější milostné procházky za stmívání, při zpěvu ptáků.
zmrzlina
Tak o tom si momentálně můžeme nechat všichni jenom zdát. Abych se aspoň trochu naladila na májovou strunu, vyndala jsem si z mrazáku domácí zmrzlinu a mlsám. A navíc se podělím o recept .
Tvarohová - 1 tvaroh, 1 šlehačka, med nebo moučkový cukr podle toho, jak kdo má rád sladké.
Jogurtová - 1 velký jogurt (nejlépe smetanový), 1 šlehačka, med nebo moučkový cukr
Tvarohovojogurtová - 1 tvaroh, 1 velký jogurt, 1 šlehačka, med nebo moučkový cukr
Vyšlehanou šlehačku vmíchejte do tvarohu ochuceného tekutým medem nebo cukrem a dejte na pár hodin zmrazit,
Na vylepšení se dají přidat třeba rozinky máčené v rumu, vanilkový nebo skořicový cukr, rozmačkané ovoce (jahody, rybíz, meruňky), nastrouhaná čokoláda. Konkrétně tahle moje je vylepšená příliš řídkou marmeládou z ostružin a bezinek.